Na vegánskej strave ma bavilo hrať sa v kuchyni a experimentovať, hovorí Timotej Galád po mesačnej rastlinnej výzve

Má 32 rokov. Žije v Bratislave a pracuje v hotelierstve ako Sales Manager. Miluje šport, pohyb a knihy. Asi nepoznám človeka, ktorý má toľko odhodlania a je taký svedomitý, keď sa do niečoho zakusne. Preto ma neprekvapilo, že keď sa Timotej rozhodol v novembri jesť čisto vegánsky dôkladne si všetko naštudoval, pripravil si recepty, potraviny a nakoniec ma zásoboval celý mesiac skvelými receptami, čo robí až dodnes. Odhodlala som sa položiť mu zopár otázok o tom, aká bola pre neho táto zmena jedálnička a prečo sa pre ňu rozhodol.

Ako si sa stravoval predtým než si vyskúšal rastlinnú výzvu?
Tak že som jedol úplne všetko. Bol som jeden z tých ľudí, čo si mysleli, že ak človek neje mäso nemôže mať silu a podávať výkon. Veril som v hovädzie mäso :D Miloval som burgre. Rád sa hýbem a športujem a bol som v tom, že bez mäsa to jednoducho nemôže fungovať. Že pri rastlinnej strave a športe človek vychudne na kosť.

A čo Ťa teda nakoplo, aby si vyskúšal vegánsku stravu? 
Bol to film The Game Changers. Už predtým som čítal, že Zdeno Chára a Lionel Messi sú vegáni, ale veľmi som sa o to nezaujímal. Tento film ukázal viacero vrcholových športovcov na rastlinnej strave, ale hlavne ma zaujalo, že každý spomínal, že sa bez mäsa a živočíšnych produktov cítil lepšie, mal viac energie, lepšie výkony a regeneráciu. Tak som si povedal, že mesiac vydržím a že za to nič nedám. A tak som do toho šiel :)


Čo si od toho očakával?
Nemal som príliš očakávania. Skôr to bolo, že skúsim a uvidíme. Dúfal som, že aj ja zažijem podobné výsledky a pocity ako ľudia vo filme, ale tiež som vedel, že mesiac nie je až taká dlhá doba, čiže som netušil či sa účinky dostavia už tak skoro.


Ako si sa na takúto rapídnu zmenu jedálnička pripravil?
Bola to celkom zmena oproti predošlému  stravovaniu... No a sme pri tom. Asi jediná nevýhoda vegánskeho stravovania - aspoň pre mňa - bolo neustále myslieť dopredu a byť pripravený. Dovtedy som si kúpil a zjedol, na čo som mal chuť a neriešil som. Rastlinná strava však bola veľká výzva k plánovaniu a svedomitosti. Dal som si okno dva týždne, kedy som si začal zbierať vegánske recepty a podľa nich som pripravil nástrelový jedálniček a nákupný zoznam. Základ je mať doma veci, z ktorých sa dá dobre a zdravo variť. Musel som si brávať rastlinné obedy a desiatu do práce.


Bolo niečo čo Ťa na tejto strave bavilo?
Paradoxne to varenie, na ktoré som trošku frflal v otázke predtým. Rád sa učím nové
recepty a rád varím. Toto bolo nové takmer neprebádané pole a bavilo ma skúšať nové chute a recepty. Vegánske jedlá vedia byť veľmi pestré aj vizuálne, čiže toto ma veľmi bavilo - hrať sa v kuchyni a experimentovať. Plus vyložiť taký zdravý pekný nákup v obchode na pás je tiež fajn pocit :)

To veľmi dobre poznám. Mám z tých nákupov aj varenia fakt radosť a konečne ma to v kuchyni začalo baviť. A aké je Tvoje obľúbené vegánske jedlo, ktoré si si pripravoval?
Milujem tortily. Viacerí ľudia v mojom okolí si ich spájajú so mnou. Je to také moje jedlo. Rád si ich natriem tahini a pridám ryžu alebo quinou s fazuľou, posypem droždím a doplním čerstvým baby špenátom alebo avokádom. Chutia vynikajúco.


Zaradil si do jedálnička nové produkty a potraviny, ktoré si predtým nejedával?  
Určite áno. Objavil som tahini, tempeh, lahôdkové droždie, tofu som dovtedy nejedával, aj keď som ho poznal. Začal som aj s konopnými semiačkami.


Bolo niečo náročné v tomto mesiaci, čo Ti až tak nesadlo alebo Ti 
komplikovalo fungovanie?

Jediné, čo bolo náročnejšie bolo plánovať dopredu a stále variť. Brať ohľad aj na vegánske sladkosti, ak by som mal chuť na niečo také, ale dalo sa to zvládnuť. Dokonca som prežil bez ujmy aj cesty okolo voňavých pizzérií či kebabární, ktoré ma lákali na svoje nevegánske pochúťky :)


Stretol si sa s nejakými reakciami, ktoré Ťa zaskočili alebo Ťa skôr 
okolie podporilo?
Veľmi ďakujem za podporu tebe, Veronika. Od prvej chvíle si ma podporovala, inšpirovala a fandila. V práci sa mi hlavne mužskí kolegovia trošku smiali. Stereotypné názory typu - chlap musí jesť mäso a najlepšie riadne mastné, sú ešte u niekoho bežné. Ale vo veľkej väčšine mi ľudia fandili, aby som to zvládol a krútili hlavami, že oni by tak nevedeli fungovať.


Aké pozitíva si na sebe videl po mesiaci?
Presne tie, aké spomínali  ľudia v The Game Changers. Mal som viac energie, stačilo mi menej spávať, viac som vládal a mal aj lepšiu náladu. Cítil som, že som aj spálil tuk z brucha. A to aj napriek tomu, že som po mesiaci vegánskeho stravovania pribral takmer 2 kg, keďže som popritom aj cvičil. Nemám žiaľ váhu, ktorá presne meria tuk a svaly a podobne, ale vizuálne bolo vidno, že mi brucho išlo dole, čiže žijem v tom, že som pribral svaly :D


Vzal si si z tohto obdobia niečo, čo by si si chcel ponechať do 
budúcna?
Doteraz sa stravujem väčšinou rastlinne. Síce už občas jedávam aj ryby, syry a vajcia, ale mäsu sa vyhýbam. Mám rád mnohé jedlá, ktoré som si počas novembra varieval a stále na nich fungujem. Rád by som fungoval takto aj naďalej, pretože sa cítim lepšie.


Máš chuť si túto výzvu ešte zopakovať?
Jednoznačne áno. Plánujem ju predbežne opäť v máji a júni. Takú dvojmesačku, pretože do leta by sa hodilo zhodiť trošku tuku. Mám pocit, že to vtedy šlo, tak to skúsim aj pred letom.

Ďakujem za rozhovor a prajem Ti veľa lákavých, chutných a zdravých jedál.
A to aj všetkým Vám, ktorí ste si našli čas na prečítanie tohto rozhovoru. Objavujte, tešte sa z jedla a doprajte svojmu telu výživné potraviny a pohyb, aby fungovalo čo najlepšie.

Komentáre

  1. A nam by sa pacil aj sumar receptov ktore papal :) Dobrej inspiracie nie je nikdy dost! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúsim nejaké recepty od neho pri najbližšej príležitosti vymámiť. Určite vyskúšaj aj tie tortilly sú skvelé :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára