Knižné tipy - leto 2017

Čo poviete na novú sériu článkov, ktorá bude zameraná na knihy? Rozhodla som sa predstaviť Vám knižky, ktoré ma za posledné obdobie zaujali a určite stoja za prečítanie. Vybrala som tentoraz päť titulov, medzi ktorými nájdete životopisy, detektívku, vlastnú biografiu a jednu oddychovú lovestory.

KATE

Katie Nichollová ako redaktorka a komentátorka diania v britskej monarchii vydala knihu o fascinujúcom živote dievčaťa zo strednej triedy, ktorá sa stala súčasťou kráľovskej rodiny. V knihe nájdete prierez Katiným životom, históriu jej rodiny, stretnutie s princom Williamom až po narodenie ich spoločného syna Georga. Dozviete sa ako ju prijala kráľovská rodina, akým prekážkam čelil jej vzťah s Williamom a napokon aj o ich svadbe a manželskom živote. Ku každej etape života zozbierala Katie Nichollová fotografie, a tak si budete môcť prezrieť  ako Kate vyzerala ako bábätko aj fotky zo školských čias. Už od malička milujem princezné a preto som o súčastnej reálnej Popoluške čítala so zatajeným dychom.


SIRÉNA

Od reality si trochu odskočíme do sveta fantázie so sirénami, ktoré slúžia Oceánii, a svojím podmanivým spevom lákajú neznámych do hlbín mora. Jednou zo Sirén je dievča Kahlen, ktorá trávi svoj čas na pevnine tak, že pozoruje ľudí. Túži byť slobodná a mať možnosť s nimi hovoriť. To ale práve kvôli jej hlasu sirény nemôže, pretože každý kto začuje jej hlas je odsúdený na smrť. Keď stretne mladého a starostlivého Akinliho dostane sa do obrovského nebezpečenstva. Tento príbeh môže na prvý pohľad pôsobiť ako rozprávka o morskej víle, ale má veľa jedinečných detailov. Vďaka pútavému a napínavému deju som ju prečítala za pár hodín.



AMY MOJA DCÉRA

Ďalším životopisom je kniha o Amy Winehouse. Napísal ju speváčkin otec po tom, ako jeho 27-ročná dcéra zomrela. Odhaľuje nám otvorene jej závislosť na drogách a alkohole, hovorí o jej nevydarenom manželstve, o talente, sklamaní aj nádeji, že sa opäť dostane do správnych koľají.
Je to výpoveď muža, ktorý sa musel prizerať ako sa jeho vlastné dieťa ničí, kvôli láske k nesprávnemu človeku a o zúfalej snahe ju zachrániť.




HYPNOS

Ďalším skvostom v mojej zbierke kníh je detektívka od slovenského študenta Rolanda Oravského. Táto kniha sa stala víťazom súťaže Detektívka roka 2013. Ide o príbeh odohrávajúci sa v ďalekom vesmíre, na planéte Hypnos, v období, keď Zem nie je jediným miestom pre život, ale ľudstvo sa presunulo aj na iné planéty. Hlavný hrdina vyšetruje kriminálne činy, ktoré sa udejú kdekoľvek vo vesmíre.
Obdivujem Oravského fantáziu a prostredie, ktoré v knihe vykreslil. Ide o laboratória, slúžiace na vedecký výskum, kde za záhadných okolností príde k vražde a narušeniu uzavretej sekcie.
Príbeh pekne vykresľuje ľudské zmýšlanie, chamtivosť a túžbu po pokroku bez ohľadu na následky.
No napokon je aj o súcite a dobrote, ktorú by sme nemali dusiť len kvôli vlastnému prospechu.




KÝM SA NEROZLÚČIM

Poslednou, ale určite nie najslabšiou knižkou je biografia Susan Spencerovej, ktorá sa dozvedela, že trpí nevyliečiteľnou chorobou. Rozhodla sa zanechať svoju prácu a celý čas venovať rodine a písaniu knihy, až pokým ju choroba úplne neochromila. Prekvapivo je tento životný príbeh veľmi pozitívne a veselo ladený. Hoci si uvedomujete ako napokon pisateľka dopadne, necítite z jej slov žiaden hnev a zatrpknutosť. Práve naopak. Nabije Vás energiou a dobrou náladou. Je úžasné, aké silné osobnosti sú alebo boli medzi nami, napriek tomu čo ich v živote postretlo.



 Zaujala Vás niektorá z hore uvedených kníh
alebo máte tip na dobrú knihu?

Podeľte sa o ňu v komentári. 


Komentáre

Zverejnenie komentára