Nohy naše každodenné. Rozhovor s pedikérkou.

Ahojte,

vitajte pri prvom zo série článkov, v ktorých Vám predstavím pár ľudí z môjho okolia so zaujímavým povolaním blízkym k téme tohto blogu. Ako prvú som oslovila Silviu Michalovovú. S ňou začneme rovno "od podlahy", a teda chodidlami, ktoré sme síce ukazovali viac v lete, no určite si zaslúžia našu pozornosť a starostlivosť po celý rok.  V rozhovore mi prezradila aké chyby robíme pri úprave našich chodidiel, čo ju na práci pedikérky teší a aký produkt používa najradšej.

Nohy nás držia pri zemi, keď chceme lietať v oblakoch, 
posúvajú nás vpred k nášmu cieľu 
a majú silu strhnúť na seba pozornosť, 
keď vykročíme do ulíc v lodičkách.


Aké chyby robíme pri domácej starostlivosti o nohy? 

   Také najčastejšie? Strihanie nechtov klasickými manikúrovými nožnicami a zastrihávanie nechtov do nežiadúceho tvaru, pričom si takto nechtiac môžeme spôsobiť jeho zarastanie. 


Občas sa stretávam s tým, že si moje kamarátky orezávajú zhrubnutú kožu na chodidlách žiletkou alebo skalpelom. Je to dobrý postup pri domácej starostlivosti?

Aj ja sa s tým stretávam :-) Žiadne orezávanie nadmernej kože nikomu nepomôže, pokiaľ nerieši príčinu. Nadmerne stvrdnutá koža na chodidlách je vždy príčnou nejakého ortopedického problému. Napr. plochá noha, priečne plochá noha, diabetes, hallux valgus, hormonálne zmeny, vrodené ortopedické vady a ďalšie. Noha potom musí zaberať viac a  vytvára si tak ochranu v podobe zhrubnutej kože, aby ochránila šľachy a kosti. Takže, ak ju orežeš, narastie ti jej paradoxne viac. Pomalým, systematickým odstraňovaním (pedikérskou škrabkou) nadmernej hyperkeratózy (odborne), plus konzultácia s pedikérkou, ktorá vie poradit vhodné ortopedické korektory, sa vieš tejto prebytočnej, stvrdnutej a nesympatickej kože zbaviť.

Ako prebieha prvá návšteva u dobrej pedikérky? Na čo sa mám pripraviť?

Prvá návšteva by mala byť v duchu konzultácie. Obzrieť nôžky, popýtať sa či sú nejaké ťažkosti, kurie oká, bradavice. Pedikérka ti popozerá nôžky, a ak máš nejaký problém, mala by ti vedieť poradiť.

A určite sa priprav na to, že si oddýchneš!!! 

Prečo je podľa Teba dobré svoje chodidlá zveriť odbornej pedikérke?

 Odborník v prvom rade diagnostikuje typ tvojej nohy, tým pádom v tomto duchu nohu aj ošetruje a používa patrične nástroje. Vie určiť rozdiel medzi bradavicou a kurím okom. Kurie oko Ti aj šetrne a bezbolestne vyberie a ošetrí. Tiež doporučí produkty špeciálne na Tvoju nohu a taktiež prelieči rôzne neduhy,  ako je mikóza, plesňové ochorenia a vírusy, o ktorých niekedy ani sami netušíme.

Taktiež vie urobiť masáž chodidiel, ktorá prináša obrovskú úľavu organizmu, nakoľko naakumulovaný  stres v organizme telo posúva smerom dolu, kde sa mení na kyselinu mliečnu, ktorá sa kryštalizuje práve v chodidlách. Správnou masážou sa tieto kryštáliky rozbijú a prichádza úľava . Jedna nevýhoda je, že potom treba veľa piť.

Aké druhy pedikúry poznáme?

Suchú, mokrú, kombinovanú, wellness a medicínsku.

Sú nejaké zdravotné ťažkosti, pri ktorých nie je možné pedikúru absolvovať?

Bradavice, ktoré sa paradoxne pedikúrou môžu rozniesť po celej nohe. Rôzne plesne alebo otvorené rany a trhlinky.

Ako často treba ísť na pedikúru?


Ideálne každých 4-6 týždňov. Všetko záleží od stavu chodidiel .

Čo by malo patriť k pravidelnej domácej starostlivosti o nohy?

Určite kliešte na nechty (nie nožničky) a krém na nohy. 

Aké produkty najradšej používaš na ošetrenie nôh? 

Rada používam BIO produkty od Saloos napr. konopný balzam, ktorý uľaví každej nohe. 

Čo Ťa na tejto práci baví?

Baví ma na konci mojej práce vidieť pekne upravené chodidlá a nechty. Teší ma, keď uľavím zákazníkom od bolesti, ako naposledy keď mi jedna zákazníčka povedala, že sa jej po ošetrení boľavých nôh lepšie obúvajú topánky. Jednoducho spätná väzba :) 


Komentáre